Deel dit bericht

judith-kadee-1-c-catherine-rockhold-smart-achterhoekWie ben ik?

Ik ben Judith Kadee, 24 lentes jong en de kersverse directeur van het museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Ik ben opgegroeid in Vlaardingen, ik heb drie jaar vertoefd in Amsterdam tijdens mijn bachelor aan Amsterdam University College en heb het afgelopen jaar een master Museum Studies in Londen gedaan. Voordat ik 1,5 jaar geleden in Winterswijk terechtkwam, was ik eigenlijk nog nooit in de Achterhoek geweest. De Achterhoek, dat was toch een plek waar ze plat praten en veel Grolsch drinken? Door mijn stage als junior-directeur in Villa Mondriaan leerde ik de andere kant van de Achterhoek kennen. Een plaats waar de mensen warm en betrokken zijn en het kleine waarderen. Hoe erg ik het ook naar mijn zin had in Londen, de warmte van Winterswijk heb ik echt gemist. Het is dus geweldig om weer terug te zijn!

In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met musea, kunst en film. Ik vind het heerlijk om in mijn eentje een museum te bezoeken zoals het EYE Filmmuseum in Amsterdam, maar ik kan ook genieten van een bezoek aan bijvoorbeeld Museum MORE in Gorssel. Er zijn nog een hoop culturele parels voor me te ontdekken in de Achterhoek, dus ik kijk ernaar uit om de komende tijd toerist in eigen land te zijn.

Wat doe ik?

Als museumdirecteur ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een prachtig museum in Winterswijk: Villa Mondriaan. Sinds 2013 wordt in dit museum de vroege kunst van Piet Mondriaan getoond. Mondriaan groeide op in deze villa in Winterswijk. Hier leerde hij tekenen en schilderen en zette hij zijn eerste stappen richting abstractie. Met hedendaagse middelen vertellen wij het verhaal van Piet Mondriaan in Winterswijk. Voordat Villa Mondriaan werd opgericht, wisten eigenlijk heel weinig mensen dat Mondriaan in Winterswijk heeft gewoond. Er is dus nog veel winst te halen op dit gebied. Ik hoop in de komende jaren Villa Mondriaan niet alleen een prominente plek te kunnen geven in het culturele landschap van de Achterhoek, maar ook in heel Nederland.

Wat is mijn link met Smart Achterhoek?

Ik hou ontzettend van mensen en organisaties met lef en innovatieve idee├źn. Toen ik Maarten van Smart Achterhoek leerde kennen, kwam ik er direct achter dat Smart Achterhoek een prachtige visie heeft om creativiteit en ondernemerschap te steunen. Ik denk dat er hier, in dit mooie plekje in Nederland, nog veel winst te halen is op dat terrein. Jongeren gaan vaak naar de Randstad voor hun studie en komen op latere leeftijd pas weer terug naar de Achterhoek. Juist die jonge denkers zijn zo belangrijk! De Achterhoek is een gebied om trots op te zijn, dus hopelijk kunnen initiatieven zoals Smart Achterhoek en culturele instellingen als Villa Mondriaan hier gezamenlijk aan bijdragen.

Deel dit bericht