Deel dit bericht

Binnen IIME wordt aan een verscheidenheid van opdrachten gewerkt. Doordat de opdrachten verschillen in grootte en intensiteit komt het vaak voor dat medewerkers schakelen tussen meerdere projecten. Zo is er binnen de Innovatiehub een behoefte ontstaan aan een andere, flexibele manier van werken. Die manier van werken ontstaan noemen wij ‘hubben’, waarbij de medewerkers van project naar project ‘hubben’.

Voordelen

Hoewel deze manier van werken uit noodzaak is ontstaan kent het voor bedrijf en student voordelen. Het hubben zorgt ervoor dat leer-werk studenten alert blijven, energie krijgen en innovatief blijven. Het wisselen van projecten zorgt er namelijk voor dat er frisse blikken aan de projecten werken, waarbij studenten hun pas opgedane kennis in de praktijk brengen. Innovatietrajecten voor bedrijven kunnen zo vrij eenvoudig en goedkoop worden ingevuld. Hubben is daarnaast leuk voor de student en bovendien biedt het kansen. Het leert de studenten namelijk flexibel te zijn, wat van groot voordeel kan zijn op de arbeidsmarkt.

Communicatie

Bij het hubben hoort ook moderne manieren van communiceren, omdat ‘face-to-face’ niet altijd meer efficiënt is en omdat er vaak meerdere betrokkenen bij een project betrokken zijn. Daarbij worden steeds meer digitale middelen gebruikt.

Ook ik hub van project naar project. Van de begeleiding van het HAN Solarboat-team, werkzaamheden op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem, werkzaamheden voor VNO-NCW op het gebied van de MKB Energy CheckUp en de projectadministratie op de thuisbasis QConcepts in Doetinchem. Dit maakt mijn werk intensief, maar ook zeker leuk, dynamisch en allesbehalve saai.

Zo werken we met IIME niet alleen inhoudelijk aan innovatie, maar ook binnen de manier waarop.

Deel dit bericht