Deel dit bericht

Afgelopen woensdag vond alweer de tweede Soepavond plaats.  Acht enthousiaste deelnemers kwamen naar de IJsselkade in Doetinchem, voor een inspirerende avond over circulaire economie geleid door Douwe Jan Joustra. Zij waren geprikkeld om meer te horen, nieuwsgierig naar het concept Soepavond en wilden graag aan de slag met het onderwerp circulaire economie in de Achterhoek. Om dit goed aan te kunnen pakken moet men bij het begin beginnen. Daarom gaf deze Soepavond een inleiding in de circulaire economie. Want wat betekent dit nou precies?

img_0032

Circulaire Economie 
Douwe Jan Joustra is een kennisexpert op het gebied van de circulaire economie / circulair ondernemen en betrokken bij NL Circulair. Tijdens zijn presentatie nam hij ons mee door de ‘geschiedenis’ van de circulaire economie, want wat blijkt: het denken over de circulaire economie is niet iets nieuws. Quesnay schreef er al over in de 18e eeuw. Grondstoffen blijven behouden in de economie nadat ze zijn gewonnen en geproduceerd. Daardoor ontstaat er minder afval en minder druk op grondstoffen die we moeten winnen. Deze grondstoffen verdwijnen in onze huidige economie na productie en consumptie als afval.

Wat wel nieuw is, is dat nieuwe technieken en ICT het mogelijk maken om meer te doen met de waarde van grondstoffen. Circulair ondernemen kenmerkt zich door een verandering van bezit. Een product wordt steeds vaker een dienst en de producent blijft eigenaar van de grondstoffen. Er is op verschillende momenten weer nieuwe waarde toe te voegen of te behouden in een kringloop door circulair te ondernemen. Douwe Jan Joustra gaf ons enkele voorbeelden van circulair denken en ondernemen. Daarnaast gaf hij een aantal stappen en bouwstenen voor circulair ondernemen die gezet kunnen worden als je als organisatie aan de slag gaat.

Smart Industry 
Ook het thema Smart Industry komt op tafel als blijkt dat het Internet of Things (of internet of services) een belangrijke kracht blijkt, in een model van professor Jan Jonker voor ontwikkelingen in de maatschappij en diverse deeleconomieën. Dit model spreekt naast circulair denken ook over ontwikkelingen als zelfmaak (3D) economie, biobased economie en de deeleconomie. Deze ontwikkelingen in de maatschappij en ook een veranderde rol bij de overheid, die steeds meer zal moeten optreden als ‘mogelijkmaker’, leverde interessante gesprekken op tijdens de soep en daarna. Toen kwam de uitvoering van het circulair ondernemen aan bod: gewoon doen. Want circulair ondernemen is gewoon doen volgens Joustra, en misschien ook wel de enige manier om als organisatie je staande te houden in een veranderende wereld. Het is niet moeilijk, neem kleine stapjes. 

De aankondigingen eerder dit jaar van minister van Economische Zaken Henk Kamp die 50% minder grondstoffen wil gebruiken in 2030, geven richting vanuit de overheid. Ook VNO-NCW onderschrijft het belang van de overgang naar een circulaire economie. Aan tafel klinkt ook enige vorm van nuance. Nederland is qua denken en doen een koploper. In Duitsland bijvoorbeeld lijkt bijvoorbeeld nog veel minder aankoopgedrag te wijzen op circulair ondernemen. Iedereen aan tafel lijkt overtuigd van de meerwaarde en de kansen die de circulaire economie biedt voor organisaties en voor de toekomst van de Achterhoek! 

img_0280

Aanwezig waren de Gemeente Bronckhorst, Waterschap Rijn en IJssel, Semso Webtechniek, Stichting Vitaal op Weg, Groenlinks Gelderland, en Cleantech Center. Tijdens de volgende Soepavond van Smart Achterhoek gaan we op zoek naar de kracht van de lokale economie. De datum staat inmiddels vast: 23 november, bij Villa Mondriaan in Winterswijk. Graag zien we je dan! (Aanmelden hiervoor kan op korte termijn via onze website, hou deze in de gaten.) 

logo_nlce

 

 

 

Deze Soepavond werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Smart Achterhoek en NL Circulair.

 

Deel dit bericht