Deel dit bericht

Ik ben nog lichtelijk aan het bijkomen wanneer ik dit blogbericht schrijf. Bijkomen van alle indrukken, inspiratie, mooie mensen en toffe ideeën. Want die waren er zeker afgelopen donderdag tijdens de GelderNACHT in Het Koelhuis te Zutphen. Het was de eerste editie en naar mijn mening zeer geslaagd.

Op het moment dat ik aankom kijk ik mijn ogen al uit op de mooie locatie. Een oud pand dat volledig in haar oude stijl een nieuw tintje heeft gekregen. Een locatie met karakter! De ontvangst is warm en gastvrij, met een lekkere kop chocolademelk (oké, ook een hele grote chocolademuffin). Ik loop door naar de ontvangsthal en het duurt niet lang voor de eerste gesprekken op gang komen. Het is onwijs tof om te zien dat steeds meer jongeren het belang van dit soort bijeenkomsten gaat inzien. Wij hebben immers de toekomst en ik vind dat klagen en achteroverleunen niet meer van deze tijd is.

De opening van het evenement wordt verzorgd door gastspreker Bram Thomassen. En ik verwacht dat iedereen die in de zaal met mij was, niet door dit verhaal ongeroerd is gebleven. Bram kreeg op jonge leeftijd een hersentumor en in de pubertijd een tweede. Ontzettend heftig. Maar de manier waarop hij hierover sprak en zijn kracht heeft gebruikt om hier een fantastische show over te maken, heeft mij diep geraakt. In het half uur dat hij sprak heb ik gelachen, kippenvel gevoeld maar ook tranen in mijn ogen voelen prikken. Zijn boodschap was duidelijk: “Opgeven is geen optie!” Hierna stond er een overheerlijk streetfood-buffet klaar in het restaurant gedeelte van Het Koelhuis. Er was ruime keus uit salades, tapas, sea-food en guilty pleasures. Het zag er goed uit en smaakte ook heerlijk!

image2    image1

Met Bram zijn duidelijke boodschap zijn we na het eten aan de slag gegaan met 4 verschillende vraagstukken. Ik heb deelgenomen aan het programma van het vraagstuk over Leefbaarheid in de Achterhoek. Concreet: over het Campushotel te Doetinchem. We waren met een groep van (ik schat) 25 jongeren, waarin we hebben nagedacht over de ontwikkeling van dit plan. Dit begon met een creatieve brainstorm en eindigde in mooie moodboards en presentaties. Er werd nagedacht over de invulling van de campus zelf, maar ook over de omgeving. Want als we straks klaar zijn met studeren, kunnen we dan wel blijven? Hoe komen we überhaupt aan die stage/studeerplek? En waar willen we elkaar ontmoeten? Hoe creëren we een thuisgevoel? Allemaal punten die in die 3 uur aan bod zijn gekomen. Met hele toffe resultaten! Het was erg waardevol om te zien dat de initiatoren van het concept ook daadwerkelijk met onze ideeën aan de slag wilden gaan. Het is natuurlijk altijd tof om te weten dat je moeite en ideeën serieus worden genomen!

De avond wordt afgesloten met een gezamenlijke borrel in de ontvangstruimte. Het was een avond om goed op terug te kijken! Het heeft mij persoonlijk nieuwe contacten opgeleverd, nieuwe inzichten geboden en vooral heel erg inspirerend gewerkt. Dus initiators van het Campushotel, mochten jullie nog hulp nodig hebben, dan denk ik graag met jullie mee! En organisatoren van de GelderNACHT: dit evenement was heel tof en naar mijn mening zeker voor herhaling vatbaar, petje af!

Deel dit bericht