Deel dit bericht

Oud & Nieuw: een moment van reflectie. Afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor me. Toen ik eind 2015 in contact kwam met Maarten van Leeuwen en Smart Achterhoek, was ik latent bezig met plannen om weer naar de Achterhoek te verhuizen. Met een man en 2 kinderen is dat iets dat niet over 1 nacht ijs gaat. Smart Achterhoek gaf me veel inspiratie om de plannen concreter te maken. Mijn man en ik besloten beiden actief te gaan solliciteren op kansen die voorbij kwamen in het oosten.

Werk is er inmiddels, sinds september werk ik bij de HAN, ook hier weer op het dossier onderwijs & ict. In een paar maanden tijd is er samen met de kinderen een nieuwe school uitgezocht, verhuisd en een huis verkocht. Nu ben ik officieel een ‘terugkeerder’.

Het talent van de terugkeerder

In de zoektocht naar werk valt op dat de Regio Achterhoek zich richt op jong talent, studenten en pas afgestudeerden. Als niet meer zo jongere terugkeerder vroeg ik me af wat de regio wil met types zoals ik. Natuurlijk moeten we jongeren voor de regio behouden. Echter, jaren werkervaring elders in het land of internationaal is ook waardevol en mag ook op waarde worden geschat. En is ook waardevol voor onze regio. Niet dat ik er tegen die tijd iets over te zeggen heb, maar ik zou het mijn kinderen ten zeerste aanraden…

Rozegeur en maneschijn

We wonen prachtig, het leven is hier goed en we genieten. Wil niet zeggen dat alles rozegeur en maneschijn is. “Dromen moeten scherpe randjes hebben als ze echt worden”, schreef een vriend me laatst. Want ja.“Wat als die glasvezel er nu niet komt? Waar ben ik zonder auto? Waarom bezorgen supermarkten niet in het buitengebied? En fietsen op plattelandswegen met groot trekker verkeer is best gevaarlijk…”

Bouwen aan de toekomst

Al met al voelt het geweldig om de stap te hebben gezet en in de Achterhoek verder te bouwen, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk aan ons huis dat we binnenkort gaan verbouwen, maar waar we nu al genieten van  elke dag adembenemende uitzichten. Figuurlijk door mijn kinderen hier op te laten groeien en door mezelf via mijn werk ook meer aan de regio te verbinden. De uitdaging daar is om onderwijs, onderzoek en werkveld meer met elkaar te verbinden.

Smart Achterhoek

Via het netwerk van Smart Achterhoek borrelen er allerlei ideeën en mogelijkheden hiervoor op, zowel tijdens soepavonden als via de mooie bijdragen van diverse bloggers. De eerste stappen hierin waren bezoekjes aan het IPKW bij Leonie Dijkhof en op de koffie bij de heren van SEMSO in Lichtenvoorde. Meer tijd was er nog niet, maar komend jaar zit er nog veel meer in het vat. Wordt vervolgd!

Deel dit bericht