Deel dit bericht

Kunst, cultuur en de Achterhoek; het lijkt niet direct een gouden combinatie. Wanneer je aan de grote musea denkt, dan kom je toch snel uit in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Musea als het Groninger museum of Museum De Pont in Tilburg hebben buiten de Randstad een goede naam voor zichzelf kunnen maken, maar de Achterhoek staat hier nog niet direct om bekend. Als ik het met mensen uit de Randstad heb over de Achterhoek, merk ik af en toe dat ze zelfs lage verwachtingen hebben. Alsof de kwaliteit minder is als het niet in de Randstad zit. Als directeur van Villa Mondriaan heb ik zo, bijna vier jaar na het openen van Villa Mondriaan, nog steeds veel te bewijzen. Waar een naam als Piet Mondriaan in de Randstad makkelijk deuren opent, voelt het soms alsof we hier wat harder moeten vechten voor erkenning.

Mijn liefde voor kunst en musea

Toch maakt dit mijn werk juist leuker. Iedere persoon aan wie ik het verhaal van Mondriaan mag vertellen is weer iemand die ietsje wijzer de wereld in gaat. Elke bezoeker met een fijne ervaring in Villa Mondriaan is een blije bezoeker die wat heeft geleerd. Al is het maar dat musea niet zo ‘stoffig’ zijn als ze soms kunnen lijken. Of misschien ontdek je in Villa Mondriaan een hedendaagse kunstenaar of kom je erachter dat je juist de abstracte werken van Piet Mondriaan mooi vindt. Zelfs al leer je dat je Mondriaans vroege kunst niet mooi vindt, dan heb je waarschijnlijk wel weer wat geleerd over Winterswijk of de Achterhoek. Ik geloof persoonlijk dat zelfs een enkele positieve ervaring je kan veranderen. Zo is het bij mij ook gegaan. Op de middelbare school werkte ik aan een project voor het Stedelijk Museum in Schiedam, waar we de directeur hielpen met het maken van de collectiepresentatie. Ook al was ik puberaal en in eerste instantie niet heel geïnteresseerd, toch activeerde dit project de liefde voor kunst en musea in mij. Zonder dit project was ik misschien zelfs nooit in de museale sector gaan werken. Al help ik maar één bezoeker, dan is dat al één persoon die ik heb kunnen motiveren. En dat is het waard.

Samenwerken in Winterswijk

Dit persoonlijke element van de Achterhoek maakt mijn werk juist zo mooi. Soms voelt het alsof ik uit iedere tak van het Winterswijkse bedrijfsleven wel mensen persoonlijk ken. Voor Villa Mondriaans nieuwste tentoonstelling Figuratie in Stijl of het jaarlijks terugkerend festivalweekend Piet is Jarig kunnen we altijd bouwen op lokale ondernemers; van het Hobbyhuis aan de overkant tot de koffieleverancier voor gratis koffie. Aan lokale initiatieven kan Villa Mondriaan zelf ook op mooie wijze meehelpen. In december stond 3FM Serious Request ineens voor de deur met de vraag of we wilden meehelpen bij het opzetten van een groot evenement in Winterswijk om geld in te zamelen. Na een paar belletjes zaten we met een groep van bijna 15 man aan tafel. Samen zetten we een evenement op, met onder meer een groot feest op de markt, en collecteerden we meer dan €15.000 euro in één dag bij elkaar. Door het enthousiasme van allerlei Winterswijkse partijen verzamelden we meer dan het dubbele van andere steden of dorpen. Apetrots waren we allemaal en glunderend proostten we aan het einde van de intensieve dag. Ik kan me weinig andere plekken voorstellen dan de Achterhoek waar zoiets moois zo snel kan gebeuren. Kunst en cultuur in de Achterhoek; toch zo’n gekke combinatie nog niet.

Tot 24 september is bij Villa Mondriaan in Winterswijk de tentoonstelling Figuratie in Stijl te zien. Deze tentoonstelling wordt gehouden ter ere van het landelijke themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’ en gaat over het figuratieve werk van de leden van de kunstbeweging De Stijl. Ook worden er gedurende het hele jaar verschillende Dutch Design-tentoonstellingen gehouden.

Deel dit bericht